ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Путин и Ердоган не са коментирали руска помощ за пожарите в България

Автор: Антонио Костадинов

Източник: Factcheck.bg

  • В социалните мрежи се разпространяват изфабрикувани изявления на президентите на Русия и Турция с неверни твърдения за нуждите на България за справяне с пожарите през юли 2024 г.;
  • България и ЕС не са обявявали Русия за вражеска или неприятелска държава, както се твърди в публикациите. През март 2022 г. Русия обяви България и други страни за неприятелски в отговор на наложените срещу нея санкции;
  • Чехия, Испания и Франция изпратиха помощ за овладяване на пожарите по силата на Механизма за гражданска защита на ЕС.

В края на юли 2024 г. в социалните мрежи и в онлайн медии се разпространяват публикации с фалшиво изказване на Владимир Путин. Текстът съдържа някои от стандартните клишета на кремълската пропаганда – внушения, че българската държава е зависима от САЩ и че българските политици се стремят да „откъснат” България от Русия. Твърди се още, че Русия не може да помогне за гасенето на пожарите в България, защото е обявена за „неприятелска и вражеска страна”.

Цялостният тон на поста не съответства на маниера на говорене на руския президент, а изказът е емоционален и наивен: 

Ние можем да помогнем на други държави , но на България не можем и знаете ли защо ? Защото  българските политици пожелаха така . Те казаха : ,,Никаква помощ от Русия за нищо […] Руски самолети нямат право да влизат на българска територия , това те подписаха преди , ако не се лъжа точно преди една година още” – гласи още публикацията.

В действителност, на 7 март 2022 г., Русия обяви за „неприятелски” страните, наложили санкции срещу нея в отговор на пълномащабната инвазия на Украйна. Сред тях са САЩ, Великобритания, Канада, страните от ЕС, включително България. Нито България, нито ЕС обаче не са обявявали Русия за вражеска или неприятелска държава.

Разширена версия на текста от социалните мрежи е публикувана в онлайн медията „От упор”, а по-кратък вариант излиза на Фейсбук страницата на медията. Части от същия текст могат да бъдат намерени и в ТикТок, в описанието на публикация със снимка на руския президент на музикален фон. Към началото на август 2024 г., публикацията в ТикТок е събрала над 18 хиляди харесвания и над 3 хиляди споделяния. 

Паралелно с изфабрикуваните думи на руския президент се разпространява и несъществуващо изказване на турския президент Реджеп Ердоган в същия дух и лексикален стил, което носи сходно послание:

„За огромно съжаление Русия не може да помогне на България […] защото ако Русия изпрати самолет в България , това ще се счита за обявяване на война на натовска държава и […] може да се сблъсне  с трета световна война на руска земя . Русия няма право да изпраща коли и самолети в България , защото има забрана . Колко е жалко това , че заради НАТО ЕС , плащат бедните хора” 

Публикацията се разпространява както от отделни потребители във Фейсбук, така и от страници с хиляди последователи. В „Българи По – Света и У Нас”, например, публикацията е събрала близо 3 хиляди харесвания. 

Коментирали ли са Путин и Ердоган предоставянето на руска помощ за България

В официалните комуникационни канали на двамата държавни глави липсват изявления за руска помощ за пожарите в България. Публикациите с мнимите цитати на Путин и Ердоган не посочват източник, но започват да възникват паралелно на 18 юли 2024 г.

Изявление на руския държавен глава във връзка с пожарите в България не може да бъде намерено на нито една от официалните платформи за комуникация на Кремъл. Информация за такова изказване няма нито на официалния сайт на Кремъл, нито на сайта на руската държавна информационна агенция, на страницата на Посолството на Руската федерация в България или в сайта на Министерството на външните работи на Русия. 

Турският президент също не е правил коментар относно руско участие за потушаване на пожарите в България. Единственото му изказване във връзка с българските пожари е публикация в социалната мрежа Х от 21 юли 2024 г., в отговор на изразената от Румен Радев благодарност за турската помощ в гасенето на пожарите

Коментар на Реджеп Ердоган за участие на Русия в гасенето на българските пожари също не съществува нито в официалните комуникационни канали на турския президент, нито в държавната информационна агенция или в турските медии.

На 16 юли 2024 г., два дни преди изфабрикуваните изказвания да се появят в българските социални мрежи, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че Чехия изпраща два хеликоптера, които да помогнат в борбата с пожарите по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Вертолетите пристигнаха на българска територия късно вечерта на 17 юли, а на следващия ден се включиха активно в гасенето на пожари. На 19 юли 2024 г., отново по европейския механизъм за гражданска защита, в борбата срещу огненото бедствие се включиха два самолета, този път от Испания. На 29 юли в България пристигнаха три френски самолета: два за пожарогасене, а третият – с цел да координира операцията. 

Темата за горските пожари в България се превърна в част от дезинформационна кампания срещу ЕС и НАТО. Пожарите станаха повод и за появата на конспиративни теории, че са умишлено причинени с помощта на ХААРП и че са запалени с цел на мястото на опожарените площи да бъдат инсталирани фотоволтаици

Проверено: 

В социалните мрежи се разпространяват изфабрикувани изявления на президентите на Владимир Путин и Реджеп Ердоган с неверни твърдения за  нуждите за справяне с пожарите в България от юли 2024 г. България и ЕС не са обявявали Русия за вражеска или неприятелска държава, както се твърди в изфабрикуваните изказвания. През март 2022 г. Русия обяви България и други страни за неприятелски, в отговор на наложените ѝ  санкции след пълномащабното нахлуване в Украйна. Чехия, Испания и Франция изпратиха помощ за овладяване на българските пожари по силата на Механизма за гражданска защита на ЕС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина